Programul de finantare promis de guvern pentru perioada imediat urmatoare, cunoscut mai bine sub apelativul de „Casa Eficienta Energetic 2020” reprezinta un imbold semnificativ dat populatiei pentru crearea unor conditii mai bune de viata pe de o parte, dar si a unui mediu inconjurator mai curat, mai putin poluat, prin scaderea emisiilor de gaze cu efect de sera.
Pot beneficia de acest program, asa cum apare in propunerea pentru ghidul de finantare in momentul de fata, doar proprietarii persoane fizice de imobile tip locuinta individuala, sau unifamiliala.
Nu pot beneficia proprietarii de apartamente.
De asemenea, casa trebuie sa fie construita la momentul solicitarii finantarii, deci existenta.
De asemenea, din categorie restrictiilor, este important de specificat ca regimul de inaltime al casei pe care dorim sa o facem eficienta energetic nu trebuie sa depaseasca P+2E.
Cuantumul maxim acordat prin programul „Casa Eficienta Energetic” pentru un singur proiect este de 70000 lei.
Aceasta suma este nerambursabila si nu trebuie sa depaseasca mai mult de 60% din valoarea investitiei totale pentru reducerea consumului energetic al casei.
Beneficiarul investeste 100% si recupereaza de la stat 60%, la sfarsitul lucrarilor.
Cuantumul de 70000 lei este valoarea maxima de care putem beneficia, dar mai exista inca 2 categorii de finantare ce pot fi accesate.
Plecand de la prima categorie de finantare cu un cuantum de 40000 lei , a doua cu un cuantum de 55000 lei si ultima si cea mai restrictiva din punctul de vedere al indicatorilor ce trebuie sa fie indepliniti, cea de 70000 lei.
Finantarea se acorda pentru reducerea consumului energetic al casei la momentul initial suficient incat sa treaca intr-o clasa superioara energetic, dar mai mult decat atat sunt o serie de indicatori ce trebuie indepliniti pentru fiecare dintre cele 3 categorii de finantare specificate mai sus.
Spre exemplu, daca la momentul realizarii studiului energetic casa nu are peretii exteriori izolati termic, acestia fiind realizati din caramida plina cu o grosime de 25 cm, printr-un calcul simplu obtinem o rezistenta termica medie corectata a peretilor de aproximativ 0,4 m2K/W.
Daca acesti pereti ii izolam termic cu polistiren expandat cu o conductivitate termica medie de 0,04 W/mK, o grosime de 10 cm, obtinem o rezistenta termica medie corectata a peretilor de 2,5 m2K/W.
Pentru prima categorie de finantare (40000 lei), una dintre conditii se refera la rezistenta termica medie a peretilor ce trebuie sa fie superioara sau egala cu 2,5 m2K/W, astfel ca aplicand exemplul dat indeplinim aceasta conditie.
Daca insa vrem sa aplicam pentru finantarea „Casa Eficienta Energetic” din cea de a 3 a categorie (70000 lei) trebuie sa marim grosimea izolatiei termice pana ce obtinem o rezistenta termica medie a peretelui mai mare sau egala cu 4m2K/W.
Pentru exemplul de mai sus, inseamna o grosime de izolatie de 17 cm avand caracteristicile specificate.
Aceasta variatie a parametrilor pana la obtinerea celei mai bune solutii se face atat din punct de vedere energetic cat si economic intr-un audit energetic (acesta contine si certificat energetic la faza initiala).
Nu trebuie inteles gresit ca doar casele total neeficiente termic pot candida la premiu in cadrul programului de finantare pentru casa eficienta energetic.
Si cele ce sunt eficiente termic pentru ca respecta conditiile de izolare termica date de normativele in vigoare din 2010 incoace pot fi si mai mult eficientizate.
Indicatorii ce trebuie sa fie respectati pentru cele 3 categorii sunt mai restrictivi decat cei ce sunt in vigoare cu respectarea normativelor actuale.
Ceilalti indicatori ce trebuie sa fie luati in calcul si analizati, in afara de rezistenta termica medie a peretilor, cea pe care am discutat-o in paragraful de mai sus, sunt:
-
Rezistenta termica medie a acoperisului sau plafon catre spatiu neincalzit;
-
Rezistenta termica a elementelor de inchidere transparente (tamplarie exterioara);
-
Consumul final total de energie pentru incalzire și racire dupa implementarea masurilor, [kWh/(m2an)] , acesta scade inevitabil prin cresterea rezistentelor termice ale anvelopei, insa trebuie sa se incadreze valoarea sa in intervalul specificat functie de una dintre cele 3 categorii;
-
Reducerea procentuală a consumului final total de energie pentru incalzire si racire comparativ cu situatia anterioară punerii in aplicare a masurii, [%] cu ≥40% pentru prima categorie din „casa eficienta energetic” (40000 lei), cu ≥50% pentru a 2 a categorie (55000 lei) din „casa eficienta energetic” si cu ≥60% pentru cea mai restrictiva categorie din programul de finantare „Casa Eficienta Energetic” (70000 lei).
-
Reducerea procentuală a indicelui de emisii echivalent CO2 (kgCO2/(m2 an), care se realizeaza automat odata cu reducerea consumului energetic prin eficientizarea casei dar si prin utilizarea de surse regenerabile de energie, daca dorim.
-
Ultimul indicator de indeplinit este reprezentat de prezenta unui sistem de ventilare mecanică cu recuperarea caldurii, care este obligatoriu pentru categoria 3 de finantare din programul “Casa Eficienta Energetic” si optional pentru celelalte categorii. Solutia constructiva de recuperator de caldura cat si parametrii de functionare ai acestuia trebuie studiati in solutiile propuse in raportul de audit energetic.
Este foarte important de precizat ca toate cheltuielile atat cu manopera cat si cu materialele sunt considerate eligibile in programul de finantare pentru casa eficienta energetic daca se aplica pentru:
- eficientizarea anvelopei (izolat pereti, acoperis, schimbat tamplarie);
- montarea de instalatii eficiente energetic (cazane cu condensatie, pompe de caldura);
- modernizarea instalatiilor existente (inlocuire radiatoare, tevi, izolare tevi, inlocuire surse de iluminat cu tip LED);
- utilizare surse regenerabile de caldura (panouri solare termice, cele fotovoltaice nu sunt eligibile facand obiectul unui alt program de finantare), etc.
- De asemenea, raportul de audit energetic, certificatul energetic pentru situatia initiala si pentru cea finala sunt eligibile spre decontare.
Suma alocata acestora este de 1500 lei, ce trebuie sa reprezinte maxim 60% din valoarea totala a celor 2 certificate de performanta energetica si a raportului de audit energetic.
Doar raportul de audit energetic si certificatul de performanta energetica sunt cheltuieli ce pot si realizate inainte de semnarea contractului de finantare. Toate celelalte cheltuieli trebuie sa fie efectuate dupa semnarea contractului de finantare pentru casa eficienta energetic pentru a fi considerate eligibile.
Programul de finantare pentru casa eficienta energetic este extrem de benefic pentru obtinerea unui confort sporit cu cheltuiala minima si asigurarea unor facturi scazute la utilitati cel putin pe perioada de viata a echipamentelor inlocuite.
Este adevarat ca beneficiarul trebuie sa detina intreaga suma initial, dar cuantumul pe care il recupereaza este semnificativ procentual de 60% din total.
Cu o suma de aproximativ 25000 euro, o casa de circa 200 m2 total ineficienta energetic la momentul initial poate fi transformata intr-o „casa care se invarte dupa soare”, atat la propriu (utilizand energie solara) cat si la figurat.