Termoviziunea este singura metoda nedistructiva cu ajutorul careia putem sa depistam multe probleme din domeniul cladirilor si instalatiilor, fara sa intervenim sub niciun fel asupra acestora. Practic de la distanta putem sa ne facem o idee despre problema unei cladiri. De multe ori este precizat ca termoviziunea nu se poate face decat in sezonul rece, si asa este daca ne referim la probleme de izolatie termica, infiltratii de aer exterior.
Daca dorim sa aflam pe unde apar infiltratiile de apa la terase, acoperisuri, pierderi de apa in sape, putem sa realizam oricand termografia, mai ales vara cand temperatura aerului e ridicata si radiatia solara la fel. In termogramele prezentate mai jos observam o terasa noua, sub actiunea radiatiei solare puternice (temperatura pe terasa in jur de 60ºC), unde exista o problema legata de infiltratiile de apa.
Se observa cum arata la interior infiltratia apei, o zona mai rece in jurul conductorilor de curent electric. La exterior sub actiunea radiatiei solare, pata de apa se prezinta mai calda deoarece caldura specifica a betonului umed este mai ridicata decat a betonului uscat, deci betonul umed inmagazineaza mai multa caldura, deci are o temperatura mai ridicata. Ca exemplu, va prezentam cateva cifre: conductivitatea betonului este 840 J/kg K iar a apei 4185 J/kg K, de aici si influenta majora a umiditatii in beton (din punct de vedere al termografiei).
Termografia terasei este una dintre cele mai simple metode de depistare de zonelor in care sunt infiltratii de umiditate. In termogramele prezentate probabil o conducta de pluviale sparta sau care si-a pierdut etanseitatea era problema, fiind vorba de o terasa noua.
Nu exista nicio legatura intre certificatul energetic si termografia cladirii, prima metoda prezentand un consum de energie anual, iar cea de-a doua o valoare instantanee a distributiei de temperatura pe o suprafata.
Termogramele prezentate sunt realizate cu camera companiei noastre de termoviziune, marca TESTO, aceasta avand o rezolutie 640×480, din acest motiv si depistarea zonelor problematice este facila. O rezolutie mai scazuta implica sanse mai scazute in gasirea infiltratiilor de umiditate.