Un raport de conformare NZEB (Nearly Zero Energy Building), mai numit si studiu NZEB trebuie sa fie realizat de auditori energetici si ingineri de instalatii.
Incepand cu luna ianuarie anul 2021, toate cladirile noi trebuie sa respecte acest concept.
Conceptul a aparut datorita obligativitatii scaderii consumului de energie din domeniul cladirilor, pentru a ajunge sa consume cat mai putina energie conventionala sau deloc.
Noile cladiri construite trebuie sa fie durabile, sa aiba o amprenta scazuta de carbon (emisii scazute), deci prietenoase cu mediul exterior, si in aceeasi masura sa fie eficiente energetic.
Nu se doreste ca noile cladiri sa fie eficiente energetic si sa fie scazut confortul termic, din contra confortul termic al ocupantilor trebuie imbunatatit cu eficientizarea cladirii.
Acest raport de conformare NZEB (studiu NZEB) este cerut de primarii prin intermediul certificatului de urbanism, si este intocmit de auditori energetici si ingineri de instalatii. In momentul intocmirii acestuia cladirea nu exista inca, conceptele descrise in acest studiu trebuie preluate de proiectantii cladirii pentru a fi siguri ca la receptia cladirii, in momentul intocmirii certificatului energetic, cladirea va fi incadrata tot in limitele NZEB.
Detalii referitoare la standardul NZEB sau studiu NZEB
Nearly Zero Energy Building notat prescurtat NZEB reprezinta un concept de cladire cu consum energetic aproape egal cu zero, sau foarte scazut in decursul unui an.
Acest consum energetic nu se poate obtine decat utilizand surse regenerabile de energie intr-un anume procentaj, in acelasi timp cu o izolare termica a anvelopei cladirii corespunzatoare.
Grosimea izolatiei termice a crescut constant in ultimii ani. Incepand cu anul 2010 grosimea acesteia aproape s-a dublat, acest fapt regasindu-se in rezistentele termice minime necesare cladirilor de locuit cat si tertiare.
Incepand cu anul 2023 dupa adoptarea noii Metodologii MC001, regasim rezistente termice recomandate pentru a putea indeplini acest concept obligatoriu de cladire NZEB.
Dupa acest nou act normativ, rezistentele termice au crescut din nou, de data aceasta ca recomandare, insa aceasta recomandare daca nu este respectata, cladirea este posibil sa nu respecte conceptul NZEB.
Recomandari pentru cladiri noi in ceea ce priveste standardul NZEB din punctul de vedere al anvelopei cladirii
Cladirile rezidentiale noi, conform noului standard NZEB, anvelopa cladirii are ca recomandare a grosimii izolatiei termice urmatoarele:
- peretii exteriori izolati cu cel putin 15cm de material izolator, fie polistirem fie vata minerala;
- placa peste sol sa fie izolata cu 10cm cel putin;
- planseele catre exterior, iesiri in consola, minim 20cm izolatie termica;
- izolatia acoperisului sau terasei cu minim 30cm izolatie termica;
- tamplaria exterioara sa aiba o rezistenta termica la care se incadreaza tamplaria tripla, performanta.
Instalatiile aferente cladirilor noi NZEB
In afara de anvelopa cladirii care trebuie sa aiba o izolatie termica cu o grosime minima recomandata, instalatiile imobilului joaca un rol foarte important.
Reglementarile NZEB prevad un consum minim din surse regenerabile de 30% din totalul consumului.
Tipurile de instalatii care pot fi utilizate pentru producere de agent termic pentru incalzire, racire, iluminat, ventilare si preparare de apa calda de consum menajer sunt:
- pompe de caldura de diferite tipuri, cu coeficient de performanta (COP) mai mare sau mai mic in functie de tipul acestora: aer/apa; apa/apa; sol/apa; aer/aer;
- panouri solare termice pentru preparare de apa calda de consum mnajer, acestea fiind doua tipuri regasite pe piata, plane sau vidate;
- centrala termica utilizand biomasa certificata sau resturi sau reziduuri din agricultura, aceste echipamente avand performante foarte bune, randamente de aproximativ 92%;
- turbine eoliene, care pot fi utilizate cu precadere in zone cu vant avand intensitate ridicata, cum ar fi zone din apropierea litoralului sau montane si submontane;
- panouri fotovoltaice care in mod cert vor deveni un sistem ce va fi utilizat pe toate cladirile noi. Acest fapt se datoreaza faptului ca utilizarea pompelor de caldura implica un consum de energie electrica, ce trebuie suplinit de exemplu cu panourile fotovoltaice, putandu-se ajunge la consum anual zero. Alt argument pentru utilizarea panourilor fotovoltaice il reprezinta posibilitatea stocarii energiei electrice, ceea ce conduce la economii importante de energie. Pretul acestor echipamente este in continua scadere, regasind pe piata din ce in ce mai multe echipamente si marci. Cuplajul dintre panourile fotovoltaice si turbina eoliana reprezinta un foarte bun sistem hibrid, deoarece cele doua sisteme sunt complementare, unul furnizand iarna mai multa energie (eolian) iar celalalt pe timp de vara (fotovoltaic);
- recuperatoarele de caldura pot contribui semnificativ la economia de energie a locuintei, acestea introducand aer proaspat exterior, nefiind nevoie de deschiderea ferestrelor pentru improspatarea aerului necesar din conditii fiziologice;
- centrale cu cogenerare utilizand biomasa sunt de obicei utilizate pentru cladiri de dimensiuni mari, acestea producand concomitent energie electrica si termica.
Cum se incadreaza cladirile in standardul NZEB
Pentru a proiecta o cladire si ea sa se incadreze in standardul NZEB, trebuie respectate urmatoarele criterii:
- energia primara este limitata superior la o anumita valoare specifica anuala. Energia primara reprezinta energia bruta, netransformata de la sursa, inainte de a putea fi utilizabila. Este important de incadrat in acest termen, de energie primara pentru ca exista conversii intre aceasta si cea finala, nefiind corect a incadra in energie finala din punct de vedere comparativ intre diferite tipuri de cladiri. Conversia energiei termice in energie electrica se realizeaza cu un randament de 30%, acest fapt insemnand ca daca ne incalzim utilizand energie electrica vom consuma multa energie primara, comparand cu un consum al aceluiasi tip de combustibil, insa arzandul direct la sursa cu un randament de aproximativ 95%. De aici si importanta comparatiei consumurilor utilizand energia primara si nu finala a cladirilor;
- emisiile de dioxid de carbon (CO2) sunt si acestea limitate superior, conceptul NZEB dorind scaderea acestora cat mai mult, amprenta de carbon sa fie cat mai scazuta. Emisiile sunt, bineinteles, proportionale cu consumul de energie si cu tipul de energie consumat de cladirea analizata. Emisiile de dioxid de carbon sunt cu atat mai scazute cu cat consumul este mai crescut din surse regenerabile, de aici interesul de a avea un procent cat mai ridicat.
- procentul de surse regenerabile utilizate in cladire trebuie sa fie de minim 30%. Cu cat acest procent este mai ridicat, cu atat investitia este mai mare, insa in faza de exploatare a cladirii, costurile vor fi mai reduse, altfel spus, consumul de energie este mai mic.
Astfel, un Raport de conformare NZEB trebuie sa prezinte cei trei parametrii mentionati anterior, indicand si modalitatea de a ajunge la aceste valori:
- grosimile de izolatie termica din anvelopei cladirii;
- tipul tamplariei exterioare utilizate;
- sursele de energie care sunt propuse pentru cladirea analizata.
Scopul intocmirii acestui raport este de a avea cladiri noi cu un consum foarte scazut de energie.
De asemenea, cu ajutorul acestui material trebuie proiectate instalatiile cladirii, rezultand tipul acestora, cat si evaluarea puterii estimate a lor.
Avantajele implementarii conceptului NZEB
Cladirile care au un consum aproape egal cu zero (NZEB) prezinta numeroase avantaje din punct de vedere social, economic cat si de mediu.
Cateva dintre acestea sunt:
- economii in faza de exploatare a cladirii. Desi in momentul initial, al realizarii investitiei costurile sunt mai ridicate, utilizand surse regenerabile de energie, vom regasi costuri scazute in perioada in care este operata cladirea, reducand dependenta de preturile variabile ale combustibililor fosili;
- protectia mediului inconjurator. Consumand combustibili conventionali in cantitate mult mai scazuta, rezulta emisii de dioxid de carbon mult mai mici, deci o cladire cu amprenta de carbon redusa;
- o calitate a aerului interior ridicata. Sistemele de ventilare cu recuperare a caldurii conduc la imbunatatirea calitatii aerului cat si la o contributie semnificativa a consumului de energie;
- valoarea proprietatii creste. Cu cat clasa energetica a cladirii este mai buna cu atat pretul cladirii va fi mai ridicat, aceasta cladire avand un consum scazut de energie, deci facturi reduse;
- independenta energetica. A nu depinde de fluctuatiile energiei este un mare avantaj, si este ceea ce isi doreste fiecare proprietar.
Cladirile cu consum energetic aproape zero contribuie la durabilitatea mediului, economisirea energiei cat si la imbunatatirea calitatii vietii.
Intrebari frecvente (FAQ)
Esti obligatorie intocmirea studiului NZEB pentru cladiri noi?
Da este obligatoriu pentru toate cladirile noi acest studio se realizeaza de auditori energetici si ingineri de instalatii.
Trebuie sa utilizez obligatoriu surse regenerabile de energie pentru cladirea mea?
Da, pentru cladirile noi este obligatoriu sa fie instalate intr-un procentaj de cel putin 30% sursele regenerabile de energie ca: pompele de caldura, panouri solare termice, panouri solare fotovoltaice, centrale termice cu biomasa, turbine eoliene
Are vreo legatura certificatul energetic si studiul NZEB?
O cladire este certificate ca este NZEB cand se realizeaza acest studiu, adica in faza de proiectare, cand cladirea este terminate se realizeaza un certificate energetic unde trebuie sa apara din nou ca acea cladire este NZEB.