Certificatul energetic reprezinta un indicator energetic pentru o locuinta. Este acelasi lucru ca in cazul alegerii electrocasnicelor… unele cu un consum mai scazut, altele mai ridicat de energie. Prin urmare, este important sa cunoastem care este consumul de energie al unui imobil pentru a putea sa-l imbunatatim prin metode de reabilitare energetica. Sunt multe persoane care nu inteleg care este utilitatea acestui act. Nu toata lumea trebuie sa fie priceputa din punct de vedere tehnic si sa poata “vedea” toate detaliile unui apartament pe care doreste sa-l inchirieze sau sa-l cumpere. Din acest motiv, un bun indicator este clasa energetica in care se incadreaza apartamentul vizat. Mai multe detalii bazate pe experienta noastra din domeniu vor fi prezentate in cele ce urmeaza.
Incadrarea in cea mai buna clasa energetica, clasa A, este un caz particular in care nu regasim multe apartamente sau imobile. Consumul specific anual pentru cladirile care sunt climatizate trebuie sa se incadreze sub 145 kWh/m2/an. Un astfel de consum este specific apartamentelor amplasate la etajele curente ale imobilelor, doar pentru cladirile rehabilitate cu unul sau doi pereti exterior. Exista si cladiri cu trei pereti exteriori care nu se pot incadra in cea mai buna clasa energetica, chiar daca imobilul este izolat si tamplaria exterioara este noua. Apartamentele amplasate la parter sau ultim nivel, au pierderi de caldura fie catre subsolul neincalzit fie in exterior, acestea avand de obicei clasa energetica B. Referitor la blocurile de locuinte nereabilitate, la etajele curente de obicei intalnim clasa B, iar parter si ultim nivel clasa energetica C. Pentru programele “Prima Casa” sau credite imobiliare este acceptata clasa C, ca cea mai slaba clasa energetica. Am intalnit insa si apartamente cu clasa energetica D, daca se utilizeaza pentru incalzire spatiala sobe cu lemn, al caror randament este de 45%!
Evident se poate intalni oricare clasa energetica in functie de modalitatea de incalzire, preparare apa calda, si de amplasarea pe verticala in imobil a apartamentului.
Pentru incadrarea in clasele energetice este importanta si orientarea apartamentului, daca balconul este inchis sau nu, tipul de iluminat utilizat, deci un calcul care se realizeaza de fiecare data pentru o incadrare corecta. Am prezentat simplist si bazat pe ceea ce obtinem in mod curent referitor la incadrarea uzuala, insa se poate sa obtinem si alta incadrare decat cea prezentata, datorita complexitatii calculului energetic.
Pentru mai multe informatii fie pentru audit energetic, certificare energetica sau termoviziune, va invitam sa apelati la specialistii nostri care va stau mereu la dispozitie.