Certificatul energetic prezinta o situatie anuala, estimata pentru un imobil, cladire, apartament, sau o parte incalzita a unei cladiri. Practic este o estimare a consumului de energie pentru incalzire, climatizare, iluminat, ventilare si producere apa calda. Termografia cladirilor sau termoviziunea, prezinta o situatie a pierderilor de caldura la un anumit moment dat si in anumite conditii climatice: umiditate relativa, temperatura interioara si exterioara, radiatie solara. O sa prezentam in termogramele urmatoare cateva exemple ale unui imobil reabilitat din Bucuresti.
Din cele patru termografii realizate pot fi trase urmatoarele concluzii:
- remarcam faptul ca unele ferestre au temperaturi mai ridicate decat altele, fie pentru ca sunt de calitate mai slaba, fie ca este mai cald la interior;
- unele ferestre prezinta temperaturi ridicate, acestea fiind deschise, existand exfiltratii ridicate;
- se remarca o bine izolare in jurul rostului dintre blocuri, nefiind temperatura ridicata in acesta;
- la etajul 1 in prima termograma exista un apartament neizolat, cu balcon deschis, temperatura pe perete fiind mult mai mare decat a peretilor izolati adiacenti;
- in general temperatura peretilor este omogena, datorita unei bune izolari termice, omogenitatea fiind afectata de mediul inconjurator (copaci).
In general ca o termograma pentru un imobil reabilitat sa fie elocventa si reala trebuie ca aceasta sa fie in concordanta cu temperatura exterioara, adica 1-2 ºC pe perete peste temperatura exterioara, asa cum este si in cazul prezentat. Ferestrele deschise distorsioneaza campul termic inregistrat. Imaginea termica a ferestrelor poate fi influentata de existenta sau nu a jaluzelelor, de unghiul de viza, iar la etajele superioare reflecta imaginea cerului. Balcoanele sunt influentate de relatia cu spatiul incalzit, acestea pot fi incalzite sau nu, deci unele pot avea temperaturi mai ridicate decat altele. Termogramele sunt influentate si de copacii existenti in zona sau de aparatele de aer conditionat existente pe fatade. Glaful superior al ferestrelor prezinta temperaturi cu 2-3 ºC mai mari decat restul acesteia. Din aceasta cauza la partea superioara se regaseste o zona mai calda care nu trebuie interpretata ca o punte termica sau o exfiltratie de aer.
Metoda termografica este utila in cazul in care exista probleme constructive ale unui imobil. Se pot depista zone cu proasta izolatie (rost prost realizat si izolat). Acestea se pot remedia local astfel reducandu-se pierderea de caldura a locuintei analizate.
Pentru relizarea termografiei cladirii dvs. va stam la dispozitie cu mai multe detalii. In aceeasi masura consultantii nostri va ofera detalii pentru certificat energetic in Bucuresti.