Cladirile care utilizeaza surse regenerabile de energie consuma mult mai putin decat cele care utilizeaza surse conventionale. Evident acest fapt se va regasi si in certificatul energetic al cladirii, aratand un consum energetic anual mult scazut sau poate chiar zero.
Care sunt aceste sisteme care ne pot ajuta sa nu mai platim nici o factura la utilitati?
Cea mai utilizata sursa regenerabila este panoul solar termic cu ajutorul caruia se poate prepara apa calda de consum menajer. Acesta asigura partial nu integral consumul de energie pentru apa calda, intr-o proportie variabila in functie de tehnologia acestuia. Panourile solare plane au un pret mai scazut decat cele vidate, acestea asigurand in jur de 60-70% din necesarul energetic. Cu ajutorul acestor sisteme se poate asigura si aport la incalzirea spatiala. In acest caz procentul aportului energetic scade fata de aplicatia precedent si variaza intre 15-40% in functie de gradul de izolare termica al locuintei. Costurile insa sunt mai ridicate la aport la incalzire decat preparare apa calda, iar amortizarea ceva mai indelungata, aceasta se poate apropia de 15 ani.
Pompa de caldura reprezinta un sistem utilizat din ce in ce mai mult pentru incalzirea cladirilor. Acestea sunt de multe tipuri: aer/apa, apa/apa, sol/apa, prima fiind utilizata in mod frecvent datorita costului mai scazut. Aceste sisteme au un consum de energie electrica necesar pentru compresor, restul fiind preluata din izvorul sursei regenerabile. Pentru un coeficient de performanta uzual de COP=4, 1kW este consumul electric iar 3kW sunt preluati gratuit din izvor, energia termica utila fiind de 4kW. Astfel intr-un certificat energetic vom regasi o sursa de energie mai mult sau mai putin performanta. Toate sursele regenerabile sunt mai scumpe decat cele conventionale, prin urmare este intotdeauna recomandat sa se ia in considerare imbunatatirea performantelor energetice ale cladirii respective inainte de implementare. Daca nu se cunoaste performanta energetica se poate apela si la o metoda nedistructiva si ieftina, adica termografia cladirii. Se poate stabili cu usurinta daca exista pierderi mari de caldura datorita puntilor termice, daca exista infiltratii mari de aer exterior, daca tamplaria este conforma exigentelor in vigoare, etc…
O alta sursa regenerabila care este foarte importanta in cazul proiectarii si executiei unei case zero energie sau energie pozitiva sunt panourile fotoelectrice (sau panouri fotovoltaice). Acestea transforma energia solara in energie electrica, din pacate performantele acestora sunt modeste, in jur de 15-20%. In viitor probabil aceste sisteme vor fi indispensabile, performantele acestora pentru aplicatii spatiale fiind in prezent de 40%.
Pentru detalii referitoare la certificare energetica sau care sunt tipurile de surse regenerabile consultati www.avizez.ro sau apelati la specialistii nostri.