Daca pana acum, conform legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, certificatul energetic era obligatoriu a fi detinut pentru cladirile de interes si utilitate publica, conform modificarii si completarii aduse legii nr. 372/2005 din Monitorul Oficial, Partea I, nr. 68 din 29 ianuarie 2016, de la 1 februarie 2016 afisarea certificatului de performanta energetica devine obligatorie pentru toate tipurile de cladiri consumatoare de energie vizitate frecvent de public.
Prin Ordonanta Guvernului nr. 13/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, care include obligatia afisarii certificatului energetic se doreste informarea publica privind consumurile energetice ale cladirilor si cresterea performantei energetice a cladirilor. Astfel, nu doar in cladirile de interes si de utilitate publica trebuie sa se afiseze, la loc vizibil publicului certificatul de performanta energetica ci si in cladirile de birouri, de comert, de invatamant, spitale, hoteluri si restaurante, cladiri destinate activitatilor sportive, alte tipuri de cladiri consumatoare de energie vizitate frecvent de public.
Ordonanta Guvenului 13/2006 prevede, de asemenea un al alt aspect important si anume: obligatia detinatorilor cladirilor publice de a actiona, in perioada de valabilitate a certificatelor de performanta energetica, prin punerea in aplicare a masurilor recomandate, incluse in certificatele energetice ale cladirilor respective. Aplicarea masurilor recomandate presupune, in principal, expertiza tehnica structurala si auditul energetic al cladirii existente, proiectarea, executarea si receptia lucrarilor de interventie, conform normativelor in vigoare.
Totodata, printre modificarile aduse de O.G. 13/2006 Legii nr. 372/2006 privind performanta energetica a cladirilor este si cea a initierii planurilor locale multianuale pentru cresterea numarului de cladiri noi si existente, cu consum de energie aproape egal cu zero de catre primarii localitatilor urbane cu peste 5.000 locuitori. Incepand cu anul 2020 toate autorizatiile de construire vor prevedea obligativitatea construirii de case zero energie, case cu energie pozitiva. Interesul ar fi sa se inceapa promovarea acestui concept astfel incat din anul 2020 sa fie o idee cunoscuta pentru toti cei implicati in procesul de proiectare, executie si agrementare.
In ceea ce priveste sanctiunile prevazute de O.G. 13/2006 pentru nerespectarea obligatiei de a afisa certificatul energetic de catre detinatorii cladirilor vizitate frecvent de public, acestea constau in amenzi care de la 28 februarie 2016 sunt cuprinse intre 1.250 si 2.500 lei.
Asadar, pentru cresterea performantei energetice a cladirilor/unitatilor de cladiri in scopul reducerii consumurilor energetice, certificatul energetic este documentul obligatoriu a fi detinut la inchirierea/vanzarea sau receptia unui imobil, iar in cazul cladirilor publice sau private, unde accesul publicului este frecvent, certificatul energetic trebuie sa apara afisat la loc vizibil publicului.
Pentru mai multe detalii referitoare la eliberarea unui certificat energetic Bucuresti sau pentru alte informatii, va stam la dispozitie.