Coeficientul global de izolare termica G este intotdeauna necesar obtinerii autorizatiei de construire pentru un imobil. Acesta se calculeaza pentru constructia analizata si se compara cu o valoare normata, GN. Sunt doua tipuri de relatii de calcul usor diferite care sunt prezentate in Normativul C107, pentru cladiri de locuit si cladiri tertiare. Acest calcul cunoscut sub numele de calcul G, il mai regasim si sub denumirea de calcul de coeficient global de izolare termica sau prescurtat calcul G.
Exista multe oferte ale multor companii care realizeaza calculul de izolare termica, diferenta majora fiind faptul ca la final materialul redactat va trebui stampilat de un verificator MDRAP, specialitatea instalatii termice, cerinta E. Verificatorul trebuie sa fie inginer, pentru ca specialitatea este din domeniul instalatiilor. Prin urmare oferta trebuie sa contina obligatoriu si pretul acestei verificari pentru a putea fi depusa autoritatilor in vederea obtinerii autorizatiei de construire.
Pentru a determina cat este valoarea coeficientului global de izolare termica G este nevoie de planurile de arhitectura ale cladirii analizate, de structura anvelopei, cunoasterea dimensiunilor elementelor vitrate exterioare, cat si regimul de inaltime al imobilului. Important de subliniat ca acest calcul se realizeaza pentru o cladire incalzita sau parte de cladire incalzita, nu prezinta interes un garaj sau subsol neincalzit sau oricare alta anexa fara sistem de incalzire.
Unitatea de masura a coeficientului global de izolare termica G este W/m3 K, astfel cunoscand volumul incalzit al cladirii si diferenta de temperatura dintre interior si exterior se poate estima act este necesarul aproximativ de caldura al imobilului. Acesta este doar o estimare deoarece calculul exact trebuie intotdeauna realizat conform STAS 1907/’97. Gradul de permeabilitate al cladirii reprezinta un parametru care duce la alegerea numarului orar de schimburi de aer, n. Numarul minim de schimburi de aer este 0,5 h-1, pentru o cladire care este greu permeabila, adica are ferestre noi, cu garnituri de etansare. De asemenea, dubla expunere sau simpla expunere a cladirii influenteaza alegerea numarului orar de schimburi de aer, n.
Este important de subliniat ca se pot realiza comparatii interesante cu ajutorul coeficientului G pentru a se observa influenta factorului de compactitate de exemplu. Adica se poate determina care este necesarul de caldura al cladirii in functie de geometria acesteia. Factorul de compactitate reprezinta raportul ariei anvelopei cladirii si al volumului incalzit al acesteia A/V.
Cu cat cladirea este mai apropiata de forma unui cub cu atat coeficentul G este mai mic, suprafata de transfer de caldura este minima. Contrar cu cat cladirea are o latura mult mai mare decat cealalta pierderile de caldura sunt mai mari, G fiind mai mare posibil decat valoarea normata. In acest caz se pot schimba ferestrele cu unele mai performante sau se poate mari grosimea izolatiei termice. Reprezentarea coeficientului de izolare G in functie de gradul de compactitate A/V este reprezentata in graficul precedent.