In continuare o sa va prezentam pasii care trebuie urmati pentru a obtine o casa care sa aiba costuri scazute pentru utilizati, cred ca este dorinta oricaror locatari. In mod normal, in sezonul rece intotdeauna ne gandim la factura de la gaz, cat o sa fie si care va fi maximul inregistrat.
Daca doriti sa va construiti o locuinta noua este bine de stiut ca va trebui sa o izolati cu materialul uzual, adica polistirenul expandat. Exista si alte materiale izolatoare mai scumpe ca polistiren extrudat, acesta avand rezistenta mecanica, vata minerala sau vata bazaltica, aceasta din urma fiind si bariera antifoc. Din punct de vedere termic insa nu exista diferente ale conductivitatii termice, deci al micsorarii pierderilor de caldura, poate doar in cazul utilizarii polistirenului grafitat, de culoare neagra.
Foarte rar utilizata este spuma poliuretanica datorita pretului acesteia si dificultatii punerii in opera, conductivitatea acesteia fiind cea mai buna dintre toate materialele izolatoare, de 0.03 W/m K fata de polistiren 0.04 W/m K.
Indiferent de materialul pe care-l veti utiliza ca izolator termic, va trebui sa utilizati conform legislatiei in vigoare minim 10cm pentru pereti exteriori, 20cm pentru acoperis si 5cm pentru padoseala (poate varia in functie de adancimea panzei freatice).
Ferestrele insa nu trebuie uitate din cadrul anvelopei cladirii, acestea avand un rol foarte important deoarece au rezistenta termica cea mai scazuta, valoarea minima fiind de R=0,77 m2K/W. Prin urmare fata de 1,8 m2K/W cat este rezistenta minima a peretilor, trebuie aleasa cu grija atat suprafata vitrata dorita cat si tipul vitrajului ales.
Ferestre performante pot fi gasite pe piata cu o rezistenta termica de 1,2 m2K/W, acestea avand 3 foi de geam si tamplarie termoizolanta cu mai multe camere. In cazul in care va decideti sa suplimentati izolatia termica peste valoarea minima si sa alegeti tamplarie de calitate buna, investitia se va recupera in timp, iar facturile pe timp friguros nu o sa fie ridicate.
Recomandarea noastra este sa alegeti o izolatie termica cu o grosime cuprinsa intre 10-30cm pentru pereti exteriori, 30cm pentru acoperis si o tamplarie cu 3 foi de geam, de preferat cea utilizata pentru case pasive.
Nu in ultimul rand daca este posibil din punct de vedere financiar este recomandat un recuperator de caldura pentru reimprospatarea aerului. Cu ajutorul acestuia nu va mai fi nevoie sa deschideti geamurile concomitent cu reducerea consumului de energie.
Pentru informatii suplimentare va stam la dispozitie pentru realizarea unui certificat energetic in mai multe variante de izolatie termica sau tipuri de tamplarie. Astfel se poate decide varianta optima din punct de vedere termic cat si economic.
Daca discutam despre o cladire existenta in cazul acesta va recomandam un audit energetic in care vor fi prezentate mai multe solutii si pachete pentru imbunatatirea eficientei energetice.